En grupp innovativa studenter från Blekinge Tekniska Högskola har utvecklat ett banbrytande drönarsystem med förmågan att agera självständigt – och till och med förfölja människor utan mänsklig inblandning. FMV är intresserade av studenternas idé.
-Vi fick chans att konkretisera och demonstrera ett hot som många inte var medvetna om på ett så tydligt sätt. Det svenska försvaret har nu fått en inblick i hotet på ett helt nytt sätt, säger Emil Knutsson, en av studenterna bakom drönarsystemet.
Allt startade med att Emil Knutsson, civilingenjörsstudent inom datorsäkerhet, samlade en grupp studenter under sommaren – alla med en drivkraft att stötta krigsinsatsen i Ukraina och viljan att stödja svenskt försvar. Under sommaren arbetade de 9 studenterna med att utveckla ett avancerat drönarsystem. Emil Knutsson fick därefter stöd och hjälp av lärare på BTH och Marine Technology Center för att fortsätta arbeta med projektet som en del av studierna.
Resultatet av studenternas arbete är ett avancerat drönarsystem som nyttjar artificiell intelligens för att fatta egna beslut. Det unika drönarsystemet använder en AI-algoritm som ger det förmågan att fatta självständiga beslut, helt utan behov av operatörens kontroll. Det innebär att drönaren kan navigera och utföra uppdrag på egen hand – till exempel att spåra och förfölja ett mål autonomt.
Studenterna hoppas nu att drönarsystemet kan bli en del av det svenska försvarets sätt att avvärja hot i framtiden och nyligen hölls en demonstration för Försvarets Materielverk, FMV, där responsen var positiv.
-Vårt syfte med att låta studenterna demonstrera denna förmåga var tvådelad. Dels ville vi undersöka hur snabb utvecklingen från idé till prototyp kan vara, och därmed lära oss hur FMV kan stödja i dessa tidiga faser. Dels ville vi uppmärksamma vår huvudsakliga kund, Försvarsmakten, om risker och möjligheter med dessa snabbt utvecklade system. FMV ska bli bättre på att låta akademi och näringsliv få tillgång till våra provplatser och utvecklar nu rutiner för det, säger Mårten Silvanius, chefsprovingenjör på FMV.
Även om studenterna hade god hjälp av vad de lärt sig på projektkurserna de haft under studietiden visade sig detta projekt vara betydligt mer komplext än något de tidigare tagit sig an.
-I projektet fick vi kombinera allt – hårdvara, mjukvara och radiokommunikation – till ett sammansatt och högteknologiskt system. Det har verkligen tagit våra kunskaper till en ny nivå, berättar Emil Knutsson.
Det som startade som ett studentinitiativ och som sedan blev ett studentprojekt har nu vuxit till ett fullfjädrat företag. Nu siktar studenterna på att fortsätta utveckla systemet och hoppas bli ledande inom intelligenta drönarsystem i Europa.
-Vårt mål har varit att visa försvaret hur de kan motverka detta nya hot och skapa nya strategier för att skydda sig mot det, avslutar Emil Knutsson.
Gruppen studenter som har arbetar fram drönarsystemet.
The post Studenternas drönarsystem fångar FMV:s intresse – kan bli en del av framtidens försvar appeared first on BTH.